Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

10 oktober 2017: werelddag van de geestelijke gezondheid

10 dagen acties

De Werelddag Geestelijke Gezondheid nodigt iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Omdat er nog altijd te veel over gezwegen wordt. En spreken net een deel van de oplossing kan zijn... Uitbundig danser? Amateur-schilder? Liefhebber van de betere film? Of veeleer zenboeddhist? Tussen 1 en 10 oktober mag je je helemaal laten gaan.

De derde editie van de Werelddag voor geestelijke gezondheid pakt ook deze keer uit met een gevarieerd programma dat zelfs verstokte huismussen weet te verleiden. Wandelingen, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie…Je kan letterlijk honderden activiteiten ontdekken. Allemaal in het teken van Samen Veerkrachtig

Samen Veerkrachtig

Dit is opnieuw het thema van de Werelddag. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. “Samen Veerkrachtig” verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. Nic Balthazar, ambassadeur van de Werelddag, knoopte op zondag 1 oktober een gesprekje aan met toevallige voorbijgangers. Om 17.00 u. was er in concertzaal Parnassus de filmvertoning van Everybody Happy, over een komiek met een burn-out, met een inleiding door Nic zelf.

Kick off

Op zondag 1 oktober kregen de Gentenaars de kans te tonen hoe ze zich écht voelen. Aan de Sint-Niklaaskerk verscheen er een heuse “gevoelsmuur”. De actie was de aanloop naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid 2017. Voorbijgangers mochten daar een button uitkiezen die hun gemoedstoestand weerspiegelt.

“Met deze laagdrempelige actie nodigen we voorbijgangers uit om over hun gevoelens te praten”, zegt Jan Van Speybroeck, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. “Mensen houden hun angsten, zorgen en twijfels liever voor zich, uit schrik om kwetsbaar over te komen. Maar daardoor worden de problemen vaak erger. En dat terwijl de remedie nochtans eenvoudig is: praten mét en luisteren náár elkaar.”

Een verslagje van de kick off

05/10/2017