Levende bib

Een open boek over het leven

In de Levende Bibliotheek vind je geen papieren boeken. Je ontmoet er mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Hun verhalen gaan over verlies, gelukt, ziekte, hoop, herstel ... Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes. 

Hoe werkt het?

Bij het begin van elke Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de aanwezige Levende Boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maakt kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.

Samengevat 

In De Levende Bibliotheek gaat het eraan toe zoals in een echte bibliotheek: 

  • Het Boek is de persoon die zijn ervaringen wil delen.
  • De Ontlener is de persoon die een 'boek' wil ontlenen.
  • De Catalogus is de verzameling van titels en korte beschrijvingen van elk boek, met trefwoorden.
  • De Bibliothecaris is de beheerder van De Levende Bibliotheek.

Waar?

De Levende Bibliotheek wordt georganiseerd op publieke plaatsen: in een bibliotheek, tijdens een congres of muziekfestival, in een stadshal … Elke Levende Bibliotheek duurt enkele uren tot enkele dagen. 

Openbare bibliotheken zijn bij uitstek goede ontmoetingsplaatsen om een Levende Bibliotheek op te zetten. Maar je kan ook speciaal ontmoetingsmomenten creëren. 

Geplande LB's

Voorlopig zijn er geen nieuwe data gepland.

Vorige LB's

De Levende Bibliotheek werd reeds georganiseerd in 2013 (Gent), 2015 (Sint-Niklaas, Menen, Vilvoorde en Antwerpen), 2016 (Kortenberg, Brussel, Watermael-Bosvoorde, Brasschaat, Brugge en Kortrijk), 2017 (Antwerpen, Roeselare, Aalst, Kortrijk) en 2018 (Brugge 9/2, Gent 19/3, Kortenberg 13/10, Pittem 26/04)

In de bibliotheek van Antwerpen: een gesprek met een Levend Boek

Focus|WTV: Levende bibliotheek in Roeselare

Terug