• Nieuws
  • Leestip: Helft van de werkende Vlamingen riskeert een burn-out

Leestip: Helft van de werkende Vlamingen riskeert een burn-out

De Morgen-enqête brengt probleem bij werkende bevolking in kaart.

Barbara De Busschere

Vijftig procent van de werkende Vlamingen loopt een gemiddeld tot zwaar risico op een burn-out, zo toont een enquête in opdracht van De Morgen. Ruim een derde valt in de categorie 'zwaar risico', en een meerderheid in die groep (60 procent) ziet dat zo goed als niet in.

De lont is langs twee kanten aan het opbranden bij de helft van de werkende Vlamingen, zo toont de bevraging door onderzoeksbureau iVox bij een duizendtal werkenden. Ruim een derde (34 procent) loopt een zwaar risico op burn-out. Onder hen ziet 40 procent het risico ook in. "Maar 60 procent ziet het niet of amper", zegt onderzoeker Hans Verhoeven. "Ze geven zichzelf slechts een kleine (32 procent) of helemaal geen kans (29 procent) op een burn-out. Het gaat omgerekend om een tiende van de bevolking die een zware kans loopt in te storten maar die totaal niet ziet waarop ze afstevenen."

Opmerkelijk is dat onder wie zich 'heel gelukkig en tevreden' voelt (34 procent) liefst driekwart ook een risico op burn-out loopt: 56 procent een gemiddeld, 18 procent een groot. "Je kunt je met andere woorden gelukkig voelen maar toch tegen de rand van de burn-out schuren", zegt Hans Verhoeven.

Terwijl deze mensen 'niets aan de hand' zeggen, rapporteert 58 procent wel dat ze veel stress ervaren, worstelt 57 procent met vier of meer mentale en liefst vijf of meer lichamelijke burn-out-achtige klachten zoals angsten, concentratieproblemen en slaapstoornissen.

Evenwicht

"Ik ben niet verbaasd", reageert klinisch psychologe Elke Van Hoof (VUB), gespecialiseerd in burn-outonderzoek en -behandeling. De mens is zeer slecht in staat in te schatten wanneer hij zijn stresslimieten overschrijdt. Ze sommen wel symptomen op maar zien het geheel niet. Net het feit dat we zo slecht zijn in die inschatting toont dat we niet gemaakt zijn voor een leven van permanente druk waarbij werk en privéleven in elkaar overlopen en we geen echte rustpauzes inlassen."

De enquête toont dat de oorzaken complexer zijn dan 'te veel werken' of 'te veel stress'. Het is wanneer verschillende factoren in elkaar haken dat ons fysieke en mentale evenwicht wankelt. Eén factor kan te veel chronische stress zijn, zowel op het werk als thuis. Zestig procent van de Vlamingen blijkt gestrest, onder wie een derde heel erg. Meer dan de helft heeft daardoor minstens twee mentale klachten zoals verlies van plezier of onzekerheid en 60 procent heeft daardoor minstens één fysieke klacht zoals slapeloosheid of hoge bloeddruk.

Doorslaggevend is daarnaast de drie-eenheid werk, privéleven, persoonlijkheid. Kinderen verhogen de kans op burn-out en vooral alleenstaande moeders zitten in de gevarenzone.

In de groep die het meest gevoelig is voor burn-out houdt dat bij de helft vooral verband met persoonlijkheidskenmerken en voor bijna de helft met de werksituatie. Daarnaast speelt bij 39 procent emotionele stress thuis (ook) een grote rol en loopt eenzelfde percentage een groot risico omdat de balans tussen werk en privé verstoord is.

(Bron: De Morgen)

Terug