• Nieuws
  • Meer "bingedrinken" bij jongeren dan gedacht

Meer "bingedrinken" bij jongeren dan gedacht

Jaarlijks komen bijna duizend 12 tot 17-jarigen in het ziekenhuis ­terecht met een alcoholintoxicatie. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar het fenomeen ­bingedrinken in België. Dat staat te lezen in De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Tot nu toe werd door de Vereniging van Alcohol en Drugsverslaving (VAD) altijd aangenomen dat de Vlaamse jeugd zich zelden bezondigde aan wat "bingedrinken" genoemd wordt, meer dan vijf alcoholconsumpties in korte tijd voor mannen en vier voor vrouwen.

Maar dokter Michiel Callens van het InterMutualistisch Agentschap (IMA) komt tot een andere conclusie. Hij bekeek facturatiegegevens van de drie grootste ziekenfondsen en ging op zoek naar minderjarigen voor wie onderzoek terugbetaald werd om de alcoholconcentratie in het bloed te meten. Als ze bovendien op dezelfde dag op de spoeddienst verzorgd werd of een of twee dagen in het ziekenhuis gebleven waren, dan werden ze geteld als een mogelijk geval van alcoholintoxicatie.

Het is niet normaal dat een avondje stappen in het ziekenhuis eindigt
 

Michiel Callens

Uit het onderzoek, dat vandaag wordt voorgesteld, blijkt dat in 2011 983 jongeren tussen 12 en 17 jaar in een Belgisch ziekenhuis terechtkwamen die te veel alcohol hadden gedronken en zich bezondigd hadden aan het zogenoemde bingedrinken. De oefening werd ook gedaan voor de jaren 2009-2010 en 2012, "maar daar zit weinig evolutie in", zegt Callens.

"Het cijfer is toch iets hoger dan we gedacht hadden", zegt dokter Callens in "De ochtend". "In Nederland, waar er een goede registratie is, komt men op 800 gevallen per jaar, dus dit cijfer is hoog."

Bij jongens komt het zo'n 10 procent meer voor dan bij meisjes. Bij sociaal zwakkeren (mensen die recht hebben op een verhoogde terugbetaling) komt het ook 25 procent meer voor dan bij anderen. Bingedrinken neemt toe met de leeftijd: "Bij 18-29 jarigen zijn er 9.835 gevallen van alcoholintoxicatie met een piek bij jongeren tussen 18 en 20 jaar", aldus nog Callens.

"Een registratie is nodig om het probleem maatschappelijk goed te kunnen opvolgen, maar we gaan jongeren ook goed moeten leren omgaan met alcohol", besluit dokter Callens. "Ik denk dat het niet normaal is dat een avondje stappen in het ziekenhuis eindigt. Ik denk dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is. Het is in ons land vrij makkelijk om alcohol te kopen. De regels kunnen verstrengd worden, maar ook de ouders hebben een verantwoordelijkheid."

Bron: deredactie.be

Terug