• Nieuws
  • Nieuwe Pixarfilm wil depressie bij kinderen onder de aandacht brengen

Nieuwe Pixarfilm wil depressie bij kinderen onder de aandacht brengen

'Inside Out': Depressie bij kinderen komt vaker voor dan we denken.

Afgelopen weekend ging in Cannes 'Inside Out', de nieuwe animatiefilm van Pixar, in première. Geen prent over mooie prinsessen of schattige robots deze keer, maar wel een over een doodgewoon meisje dat kampt met een depressie.

Door het onderwerp van depressie bij kinderen aan te snijden gooit Pixar het voor de eerste keer over een iets zwaardere boeg. De film zoomt in op het leven van Riley, een 11-jarig meisje dat omwille van haar vaders job plots moet verhuizen. Op die manier krijgt ze last van zwaarmoedige gedachten en emoties, die steeds meer de controle over haar leven opeisen. De kracht en werking van de verschillende emoties worden voor het jonge publiek bijzonder helder in beeld gebracht door ze van een tastbare vorm te voorzien: elk gevoel wordt voorgesteld in de vorm van een poppetje. Zo zijn er figuurtjes voor 'woede', 'angst' en 'verdriet', maar ook eentje voor 'plezier'. Met de film willen de makers het onderwerp van depressie bij kinderen bespreekbaar maken, en dat is volgens Nederlands pedagoog Herald Hofmeijer een goede zaak. "Kinderdepressie komt niet zo heel erg veel voor, maar toch vaker dan we denken", zegt hij aan GGZ Nieuws.

Kinderdepressie 

Dat depressie bij kinderen en jongeren wel degelijk vaker voorkomt dan we misschien zouden denken, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens een rapport van de WGO uit 2014 zou depressie de hoofdoorzaak van ziekte en handicap bij jongeren tussen 10 en 19 jaar oud zijn. Cijfers van de CM geven dan weer aan dat er in 2013 aan gemiddeld 5.062 Vlaamse kinderen en jongeren antidepressiva werden voorgeschreven. Van al die kinderen waren 698 er jonger dan twaalf, 283 jonger dan acht.

Kinderen blijken dan ook vrij kwetsbaar wanneer het om depressie gaat. "In principe zijn kinderen niet vatbaarder voor depressie dan volwassenen", zegt Peter Emmery, kinderpsychiater in het kinderpsychiatrisch centrum in Genk. "Maar door de invloed van de hormoonspiegel stijgt de kans op een depressie - vooral bij meisjes - in de puberteit wel lichtjes." Naast een erfelijke aanleg, blijken ook contextuele factoren - zoals pestgedrag, een scheiding van de ouders of ingrijpende levensgebeurtenissen - en de eigen mindset van invloed in de ontwikkeling van een depressie. "Kinderen die op een positieve manier naar zichzelf en de wereld kijken, zullen minder snel geneigd zijn een depressie te ontwikkelen dan kinderen die gebeurtenissen op een negatieve manier naar zichzelf terugkoppelen", zegt Emmery.

Hoe herkennen

Hoe kunnen ouders een depressie bij hun kind dan herkennen? "Over het algemeen uit een depressie zich bij kinderen op dezelfde manier als bij volwassenen", zegt Emmery. "Het centrale kenmerk van depressie - of we nu 0 of 99 jaar oud zijn - is dat we minder gelukkig zijn." Kinderen vertonen daarbij vaak een gebrek aan plezier, zijn prikkelbaar, besluiteloos, voelen zich verwaarloosd of hebben maar weinig interesse in spelen.

(Bron: De Morgen)

de trailer van de nieuwe film

Wie meer wil lezen over dit thema, hier een greep uit onze bibliotheek

Terug