Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

werelddag 2015: de acties

welke acties gaan door in het kader van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid, 10 oktober 2015?

 knop win je bv schoenen

Geestelijke gezondheid wordt in de kijker geplaatst dit jaar. Dit is zeker. 247 acties zijn genoteerd, verspreid over 85 (!) steden. Een korte presentatie van het aanbod krijg je hieronder. Voor meer details en info, ga naar de overzichtskaart. Met excuses dat onderstaand overzicht niet meer zo overzichtelijk is (maar we hadden niet zoveel acties verwacht...)

 • Eerst de aankondiging dat Urnie en Burnie naar West-Vlaanderen komen. Het Jobcentrum uit die provincie lanceert op 06/10 haar campagne "Urnie & Burnie: samen tegen burn-out". Deze campagne wil burn-out en geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken in ondernemingen. Alle medewerkers van Jobcentrum bezoeken West-Vlaamse bedrijven en geven er appels af om een pauzemoment te stimuleren. 06/10 is ook de lanceerdatum van de #burnfie: neem een orginele foto om een pauzemoment in beeld te brengen. De winnaar wint een middagbreak met frietjes voor alle collega's. Meer info via deze link.
 • Psylos, de Vlaamse sportfederatie die sportclubs voor mensen met een psychische beperking overkoepelt en ondersteunt, lanceert zelfs een Vlaanderen-brede oproep. Ze vragen hun leden, medewerkers en sympathisanten om tussen 1 en 10 oktober te tonen hoe veerkrachtig ze zijn en aangezien Psylos een sportfederatie is, vragen ze hen om letterlijk te springen. Om samen te springen met hun sportvrienden, clubmedewerkers, ... Wie een foto neemt en deze doorstuurt maakt bovendien kans om een Stap-je-mee-box te winnen, een kant-en-klaar beweegprogramma dat mensen activeert. Wat houd je nog tegen?
 • Aalst: Een infodag rond geestelijke gezondheid op 12/10.. Senioren kunnen terecht in LDC De Maretak voor Tai Chi Yoga, kennismaking met een relax coach, 'het geluk van ouder worden' door toneelvereniging Letterhoutem en een infosessie over 'Zilverwijzer'.
 • Aalter: Het gemeentebestuur van Aalter organiseert een infosessie over "Angsten, en hoe ze te overwinnen". Deze sessie gaat door in het gemeentehuis zelf, doch gaat iets later dan de werelddag door, nl. op 29/10.
 • Alken: in de week van 5/10 staat Fit in je Hoofd centraal in het OCMW en het dienstencentrum.
 • Antwerpen: op 4 locaties in Antwerpen gaat onze Levende Bibliotheek door. Daar vind je geen papieren boeken. Je ontmoet er mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Hun verhalen gaan over verlies, gelukt, ziekte, hoop, herstel,... Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes.
 • As: Een infoavond op 19/10 over "Depressie en veerkracht, naar een positieve en versterkende opvoeding bij kinderen", door kinder- en jeugdpsychiater Peter Emmery. Deze gaat door in GSC De Driesschaar.
 • Asse:Een Te Gekke wandeling op zondagmiddag 11/10 die je veerkracht helpt te verhogen, door JAC Halle-Vilvoorde
 • Assebroek: Op 07/10 kan je bij Idewe een workshop volgen over "Gezonde Veerkracht". Op zaterdag voormiddag 10/10 geven vier personen een inkijk in hun "persoonlijke gedachten", hun zelfgeschreven poëzie, vervolledigd met een streepje muziek. Allen naar de bibliotheek Daverlo.
 • Beernem: Heel wat te beleven in Beernem dit jaar. Met elf acties (een aantal films, een vorming over "neen zeggen", levendige verhalen over herstel, een opendeurdag in OC De Klaver, een tentoonstelling van 20 (inter)nationale kunstenaars en een markt) wordt het de moeite om naar Beernem af te reizen. Doorlopend is er het Gek!?-pakket in de Wereldwinkel, de GoedGevoel-muren, een tentoonstelling en film in het PC Sint-Amandus, een infohoek in de bib en artikels in De Zondag.
 • Belsele: Het arbeidscentrum De Witte Hoeve zet de deuren open op de Open Bedrijven Dag op 4 oktober. 
 • Berchem: The Inner 8 gaat op 17/09 door in zaal De Nieuwe Vrede: een avond over ADD, ADHD, Borderline, burn-out, hooggevoeligheid, PTSS, trauma’s, verslavingen. Twee getuigen brengen een verhaal van hoop en herstel. 
 • Beringen: In-Dialoog organiseert op 5/10 in de bib van Beringen een workshop "Fit in je hoofd, goed in je vel". Een workshop om er weer tegen aan te kunnen gaan. Inschrijven via de bib.
 • Blankenberge: Het CLB Oostkust en de campus Blankenberge van het Algemeen Ziekenhuis Zeno zetten in de week van de geestelijke gezondheid een infostand op. In het ziekenhuis zullen er ook overal stickers rondhangen die mensen bewust moeten maken van het belang van hun eigen geestelijke gezondheid. Daarnaast zal de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in aanloop van de actieweek posters met het opschrift ‘Zonder taboe-straat’ verspreiden in de buurt. 
 • Bredene: Samen met de andere kustgemeenten, zal het Sociaal Huis van Bredene in september de ‘Oe ist’ - campagne onder de aandacht brengen. Dit doen ze door tijdens de wekelijkse markt op het Marktplein en de Kapelstraat van 15/09/’15 bezoekers aan te spreken met de vraag ‘Oe ist?’. 
 • Brugge: Een bundeling van Brugse organisaties organiseren op en rond 10 oktober een boeiend aanbod van infostands, filmvoorstellingen, lezingen, een fototentoonstelling, een wandeling, workshops (mindfulness, ontspanning, anders leren denken), veel muziek, gedichten en getuigenissen. Ondertussen kan je in sociaal restaurant Pas Partout terecht voor een kopje Te Gek!?-soep. 
 • Brussel: op 8 oktober wordt de ‘Warme Steden aanpak’ officieel voorgesteld. ‘Warme Steden’ is een unieke meerjaren-samenwerking tussen vijf centrumsteden, VIGeZ, de LOGO’s, LUCAS KU Leuven en het Fonds GavoorGeluk.
 • Damme: Het stadsbestuur en het OCMW van Damme zullen de campagnes ‘Fit in je hoofd’ en ‘NokNok’ op verschillende plaatsen onder de aandacht brengen. Onder andere in het Administratief Centrum in Moerkerke, in het gemeente- huis, in het OCMW en de sporthal zullen bezoekers kunnen kennismaken met tips om hun veerkracht te verhogen. Via een complimentenmuur zullen mensen gestimuleerd worden om iemand anders een complimentje te geven en in de bibliotheek wordt voor de gelegenheid een themahoek ingericht rond geestelijke gezondheid. 
 • De Pinte: Deze stad zet Fit in je Hoofd in de kijker, o.a. op 06/10 met een workshop voor poetshulpen.
 • Dendermonde: In het LDC Zilverpand gaat op 14/10 een infosessie door rond 'Geestelijk gezond ouder worden'. Gelukkig ouder worden is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze sessie ontdek je hoe het kan. De workshop zoomt in op 'gezond ouder worden': wat verandert er in het leven van senioren en hoe ga je als oudere om met deze veranderingen, gekoppeld aan de '10 tips om fit in je hoofd te blijven': Wat houden de 10 stappen in en hoe kunnen senioren deze toepassen in hun dagelijkse leven? Antwoorden op deze vragen krijg je tijdens de infosessie.
 • Diest: op 1/10 organiseert het activiteitencentrum Ak'cent een workshop rond Fit in je Hoofd.
 • Diksmuide: 'Stress, vriend of vijand' is het thema van een infosessie in LDC Ten Patershove op 6/10. In CC Kruispunt is er 8/10 een infosessie over gamen en gameverslaving. Op 9/10 in LDC Ten Patershove kan je er de infosessie 'De boog kan niet altijd gespannen staan' bijwonen, over omgaan met verdriet, teleurstelling en tegenslagen bij 60+ers. 
 • Genk: Het centrum voor Basiseducatie organiseert er een cursus 'Zeker van jezelf' op 10/10. 
 • Gent: Gent trekt dit jaar duidelijk de kaart van de veerkracht. In de Arteveldestad hebben tal van organisaties zich aan tafel gezet en een enorm ruim aanbod (38 acties!!) uitgewerkt rond het thema Veerkracht. Je kan er diverse kennismakingssessie, informatiemomenten, films, lezingen en presentaties meemaken en ondertussen de organisaties leren kennen Klaar voor een heel gevarieerd, boeiend en interessant programma. Ook in Gent het jaarlijkse forum van Ups&Downs, een zelfhulpgroep voor mensen met een depressieve of bipolaire stoornis, trekt weer een groep interessante sprekers aan.
 • Gentbrugge: 4 acties in Gentbrugge brengen het thema Veerkracht tot leven: een aantal passages uit het superinteressante "In Treatment", een onderdeel van de reeks "Mindfullness bij kinderen", een film over Veerkracht en een lezing. Het Psychotherapeutisch Centrum Gent lanceert een bijzondere oproep die loopt van 2 tot 10 oktober en die we hier graag in opnemen: "Steek mensen een warm hart onder de riem toe. We doen een oproep om een boodschap brievenbus te steken waarmee je een onbekende medemens(je) een hart onder de riem steekt. Ervaring leert immers dat mensen die het moeilijk hebben zich ook ondersteund voelen bij een boodschap van een ander, zelfs al kennen ze die niet. Dit is wat men noemt sociale veerkracht. Buiten aan ons centrum gaan tussen 2 en 10 oktober grote bamboe's staan waar alle boodschappen anoniem aangehangen zullen worden. Wie weet plaats jij net die boodschap die bij een andere een glimlach doet verschijnen." 
 • Geraardsbergen: De sublieme film 'A beautiful mind' kan je bekijken op 10/10 in de kunstenacademie van deze stad.
 • Gistel:  Zilverwijzer is een programma voor 60-plussers en bestaat uit groepssessies waarbij je via gesprekken en interactieve oefeningen nagaat hoe je nieuwe uitdagingen in je leven aanpakt. Tijdens elke sessie kan je anderen inspireren door je eigen ervaringen, levenswijsheid en kennis te delen. Of je kan al luisterend nuttige tips meepikken. Zoek tijdens Zilverwijzer uit hoe jij je veerkracht kan verhogen.
 • Haacht: de Open Welzijnsraad Geestelijke Gezondheid organiseert een sessie over 'Dat heet dan gelukkig zijn'.
 • Haaltert: Lachen als ontspanning en ondersteuning van je geestelijke gezondheid? Dat kan je meemaken tijdens een initiatie Lachyoga op 23/10 in LDC Rustnbeetje.
 • Hasselt: op 9 oktober organiseert OPZC Rekem samen met OPZ Geel, Thomas More en PXL een studiedag met als titel "Ervaringen gedeeld. Hoe is het om als hulpverlener en ervaringsdeskundige samen in een team te werken?"
 • Hechtel-Eksel: In de week van 5/10 vind je in de bib alles over Fit in je Hoofd. Op 13/10 in De Schans brengt Brenda Froyen haar boekenverhaal "Kortsluiting in mijn hoofd".
 • Herk-De-Stad: In de week van 5/10 vind je in de bib alles over Fit in je Hoofd.
 • Hoeselt: Okra organiseert er op 7 en 8 oktober gezondheidswandelingen in het kader van de werelddag. En voor verwenmomenten kan je in het OCMW terecht in de week van 5/10.
 • Ieper: een filmdriedaagse over geestelijke gezondheid in het PZ H.Hart te Ieper, in samenwerking met de Filmuniversiteit en met het netwerk ggz Accolade. Nog in Ieper is 't Een en 't Ander weer actief met de curieuzeneuzeweek: eigen gemaakte geschenken te koop aangeboden in hun winkel. Kijk eens op deze link. Vorming Plus organiseert in de bib op 05/10 de cursus "Alleen of samen": over verbondheid en de Westhoek. Op 7/10 is er een infosessie voor ouder over Zelfvertrouwen in LDC 't Hofland. En op 21/10 is er in het CC Perron een infosessie over het gebruik van medicatie bij de behandeling van psychose.
 • Izegem: Een paar organisaties uit de zorg presenteren je de film 'Oslo, august 31th'. Dit is een film over verslaving en ontwenning. Meer info over de film via deze link.
 • Kalmthout: Wil je een proefsessie mindfullness voor volwassenen met ASS, dan moet je op 17/11 in de bibliotheek zijn.
 • Kapellen: In het CC van Kapellen brengen Kristien Hemmerechts en Marleen Merckx op 2/10 hun voorstelling "Ann - over anorexia en suïcide".
 • Koekelare:  In het lokaal infoblad Roepsteen wordt een artikel en een kruiswoordraadsel gepubliceerd omtrent de Fit in je hoofd-campagne. Daarnaast zal de Fit in je hoofd – campagne op actieve wijze gepromoot worden binnen Koekelare: er zal een spandoek uithangen aan het OCMW-gebouw, er zullen affiches rondhangen en folders ter beschikking worden gesteld. Ook zullen op de informatieschermen van de verschillende openbare gebouwen dia’s afgespeeld worden in het thema van geestelijke gezondheid. 
 • Koersel: In-Dialoog organiseert op 10/10 een workshop "Fit in je hoofd, goed in je vel". Een workshop om er weer tegen aan te kunnen gaan.
 • Koksijde:  Woonzorgcentrum Dunecluze en het Sociaal Huis in Koksijde starten met een nieuw initiatief, ‘het dementieloket’. Je kan er gratis en vrijblijvend terecht met diverse vragen. Men biedt er een luisterend oor, informatie omtrent dementie en tips voor een gepaste doorverwijzing. 
 • Kortesem: In de Wroeter zijn er diverse workshops in de week van 5 oktober. Het gaat er over talenten, weerbaarheid en veerkracht.
 • Kortrijk: VIVES Kortrijk biedt op 8/10 Gekke fietsen aan voor hun hoge school studenten onder het mum van 'vind je zelf oké'.
 • Knokke-Heist: De campus Knokke van het Algemeen Ziekenhuis Zeno zal in de week van de geestelijke gezondheid een infostand opzetten aan in de inkomhal van het ziekenhuis. In het ziekenhuis zullen er ook overal stickers rondhangen die mensen bewust moeten maken van het belang van hun eigen geestelijke gezondheid. Daarnaast zal de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis in aanloop van de actieweek posters met het opschrift ‘Zonder taboe-straat’ verspreiden in de buurt. 
 • Lanaken: Deze stad zet de werelddag via een nieuwsbrief en een Fit-in-je-Hoofd-stand in de bib in de kijker. Op 22/10 is er nog de info-avond over burn-out en stress in het CC Lanaken.
 • Ledegem: Ledegem - ondersteboven? Een verrassende theaterwandeling op 10/10 (om 14u30 + 19u) om het taboe op geestelijke gezondheid te doorbreken. Allen naar De Link voor de start van deze wandeling.
 • Leest: de nonverbale vzw geeft een kennismaking met hun open groep "Op Verhaal Komen". Het gaat over ontmoeten en bij elkaar terecht kunnen via een verhaal als ingang.
 • Lennik: op 19 oktober zullen in de Secundaire scholen GO!SIGO en SG zich tal van organisaties zoals de zelfmoordlijn, het JAC, de lokale politie, de holebifoon en het CLB van de school, komen voorstellen. Het doel van deze actie is om de eerstelijnshulpverlening dichter bij de jongeren te brengen en de drempel te verlagen om hulp te vragen.
 • Lommel: in de Wico-campus van Sint-Jozef krijgen de leerlingen van het 5de en 6de Humane Wetenschappen een dag vol workshops, sprekers en promotie over geestelijke gezondheid. In de week van 5/10 kan je in alle cgg-vestigingen van Limburg terecht voor info over geestelijke gezondheid.
 • Maasmechelen: De stad in het teken van de werelddag! Met infostands in de bib en in wachtkamers, films, een sensibiliseringsfilmpje voor elke filmvoorstelling in de bioscoop en -tada- het startmoment van "Maasmechelen is Zot van Te Gek". Het centrum voor Basiseducatie organiseert er ook een cursus 'Zeker van jezelf' op 10/10.
 • Malle: Op 1/10 in het DC De Ring is er de intereactieve workshop "in de bres bij examenstress". Voor ouders en anderen die er mee te maken hebben.
 • Meeuwen-Gruitrode: Alles wat je maar wenst te weten over Fit in je Hoofd vind je in het gemeentehuis in de week van 5 oktober.
 • Mechelen: kort voor de werelddag organiseert de Stichting tegen Kanker haar symposium "Kracht in Kwetsbaarheid: Kanker, Emoties en Krachtbronnen". Met dit symposium vraagt Stichting tegen Kanker aandacht voor de emoties die gepaard gaan met kanker en de effecten die deze hebben op het leven van zowel patiënten als naasten. Eveneens in Mechelen organiseert de lokale Buddywerking met een aantal parnters op zaterdagmiddag 10/10 een wandeling en een picknick in het Vrijbroekpark.
 • Merelbeke: twee info-avonden over het belang van gezonde voeding om je geestelijke gezondheid te bevorderen in De Groeilamp
 • Merksem: Via yoga je veerkracht versterken. Dus organiseert de Elan-groepspraktijk in Merksem een initiatie yoga.
 • Munsterbilzen: Het Medisch Centrum Sint-Jozef plant een hele reeks acties met een blog, een website, een complimentenbord als doorlopende acties. Vanaf 5 oktober kan je er je eigen veerkracht testen. 6 oktober staat in het teken van Veerkracht op de werkvloer. Op 7 oktober organiseren de medewerkers van dienst A3 voor iedereen 'Sje Bang' met dans en fitness. Op 8 oktober komt 'Fit in je hoofd, goed in je vel' onder de aandacht. Op 9 oktober komt er extra aandacht voor stigma van psychische problemen en worden gadgets uitgedeeld. En op 10 oktober komt er een artikel over de werelddag op de website en in de blog.
 • Neerpelt: in het DC Het Binnenhof kan je er van de heerlijke Te Gek!?-soep proeven in de week van 5 oktober.
 • Nieuwpoort: Zilverwijzer is een programma voor 60-plussers en bestaat uit groepssessies waarbij je via gesprekken en interactieve oefeningen nagaat hoe je nieuwe uitdagingen in je leven aanpakt. Tijdens elke sessie kan je anderen inspireren door je eigen ervaringen, levenswijsheid en kennis te delen. Of je kan al luisterend nuttige tips meepikken. Zoek tijdens Zilverwijzer uit hoe jij je veerkracht kan verhogen. Via het lokaal infoblad zullen de inwoners van Nieuwpoort geïnformeerd worden over het hulpaanbod in de regio. Daarnaast wordt er via het infoblad ook een wedstrijd gelanceerd waarbij een kruiswoordraadsel rond het thema ‘geestelijke gezondheid’ kan worden ingevuld. Wie deelneemt maakt kans om een prijs te winnen die de geestelijke gezondheid een boost geeft!
 • Ninove: Op 06/10 organiseren de zelfstandig verpleegsters van de kring Aalst-Ninove-Geraardsbergen een info-avond omtrent depressie in CC de Plomblom. De opbrengst van die avond gaat naar de Welzijnsschakels.
 • Oedelem: PRH Vlaanderen organiseert er een vorming over Neen zeggen. Je kan er op zoek gaan naar een manier om een juiste keuze tussen ‘ja’ en ‘nee’ te maken.
 • Oostende: Een opendeurdag in Activiteitencentrum Passant, een lezing over slapen en een cursus over burn-out, en infostands her en der maken de trip naar Oostende de moeite. De infostands in het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende, in de huisartsenpraktijk De Hoek van Dr. Helsmoortel en Dr. Langenaekens  en in het Centrum Deeltijds Onderwijs.
 • Oostkamp: Een tiental acties: Diverse workshops over opvoeding, bewegen, minimassages, je goed voelen in je vel; een vorming over dementie; een film; twee voordrachten; een Fit in je Hoofd-beurs, een Run for Fun en een bib-verwendag helpen je in Oostkamp de stap zetten naar een gezonde veerkracht. In de bib vind je een infopunt rond geestelijke gezondheid.
 • Opglabeek: in het DC Troempeelke krijgen alle restaurantbezoekers geestelijke gezondheid op hun bord. 'Onder' hun bord eigenlijk. Want op een placemat krijg je een bord vol info. Verwennen en informeren, daarvoor moet je in de bibliotheek zijn. Zelfs een heuse verwendag op 11/10.
 • Peer: Het DC De Schommel zet zich in voor de werelddag. Op 6 en 7 oktober is er Fit voor 50+. Op 9/10 'Fit terwijl je zit'. En op 15/10 organiseren ze er de infonamiddag over " Nut en misbruik van medicatie". Maaltijdgebruikers DC krijgen op een dag in deze week een placematje dat aandacht vraagt voor de week van de geestelijke gezondheid en " Fit in je Hoofd".
 • Poperinge: Vanaf 12/10 organiseert Vorming Plus in LDC De Bres de cursus Mindfit: je leert er de basistechnieken om je 'mind' fit te houden. Zo voel je je beter in je vel en leer je omgaan met angst, onzekerheid, stress en piekeren. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dit is het uitgangspunt van Bodyfit als ze hun (gratis) initiatielessen yoga aanprijzen in de week van 5/10 organiseren.
 • Roeselare: Heel wat te beleven in Roeselare, zoals elk jaar trouwens. Op 5/10 nodigt de CM radiojournaliste Krista Bracke uit in ARhus-café voor een getuigenis "Mijn leven op stelten". Voor een workshop over "Fit in je hoofd, goed in je vel" moet je op 6/10 in LDC Ten Elsberge zijn. Dit jaar biedt de Spil je met La Folia een ongelooflijk boeiend programma (18 acties!) aan van theater, films, documentaires, lezingen en beeldende kunst. 
 • Roosdaal: De dienst Vrije Tijd van de stad organiseert een geestelijke gezondheidsrally op de vrijetijdsbeurs van 27/09. En op 15/10 start de reeks Zilverwijzer, georganiseerd door het Logo Zenneland.
 • Ruddervoorde: Door gemeente en OCMW wordt op 07/10 een vorming georganiseerd rond Dementie: "Oost - West; Thuis best".
 • Schilde: op 13/10 komt Bo Coolsaet in het Gemeentehuis vertellen hoe we wijzer ouder kunnen worden.
 • Sint-Denijs-Westrem: Een week voor de werelddag gooit het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Camillus de deuren op in het kader van de Open Bedrijven Dag. Twee vliegen in een klap dus.
 • Sint-Martens-Latem: het Instituut voor Aandacht en Mindfulness geeft een interactieve kennismaking met de Mind & Heart @ Work training, om je welzijn en productiviteit op het werk te verhogen.
 • Sint-Niklaas: Het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia zet, ter gelegenheid van de Open Bedrijvendag, de deuren open. En het psychiatrisch centrum Sint-Hieronymus organiseert er "NIET GEK van mijn bed". Wanneer ben je nu gek? Misschien kom je het via deze muzikale interpretatie te weten. Eveneens in Sint-Niklaas brengt Tom De Rocker i.s.m. het CC, een voorstelling van zijn "Gelukshormoon: een theatervoorstelling om het taboe rond psychische problemen aan te pakken. Twee aanraders! Fit in je Hoofd in Sint-Niklaas staat in het teken van "Probeer eens iets nieuws". Tips in overvloed hier op deze pagina... Op 19/10 haalt de CM dr. Peter Adriaenssens voor in een infosessie: "Als de prins een kikker wordt". Over pubers opvangen en ondersteunen. En op 20/10 organiseert VormingPlus een lezing over "Wegwijs in de geestelijke gezondheidszorg".
 • Sint-Truiden: Sint-Truiden in het teken van de werelddag, van Samen Veerkrachtig en Te Gek!? met spandoeken aan scholen, een infosessie over de werking van het netwerk geestelijke gezondheidszorg de Reling, een soepverkoop, nog een infosessie en de Te Gek!?-soep op verschillende plaatsen in de stad.
 • Ternat: In de Plotter wordt op 21/9 de film "Feel my love" getoond. Let op de banners van Fit in je Hoofd.
 • Tessenderlo: de gemeente Tessenderlo hangt op 10/10/15 de vlag uit aan het gemeentehuis. Ga je kijken, dan kan je ook een gratis Feel Good-kalender ontvangen. Diverse andere projecten staan op stapel.
 • Tielt: op 5/10 in het Sociaal Huis is er de infosessie "Mijn kind is ongelukkig! Wat nu?".
 • Torhout: In het stadskantoor van Torhout wordt een goed-gevoel-muur opgesteld. Iedereen die langskomt wordt uitgenodigd om een kijkje te nemen en zijn goed gevoel aan te sterken. Daarnaast zijn er infostands in hogeschool VIVES en op het stadhuis en zullen er "oe ist"– buttons uitgedeeld worden. 
 • Tunrnhout: Op de campus school HIVSET organiseert op 29/09 de vakgroep psychiatrische verpleegkunde "met veerkracht de middagpauze door". Een veerkrachtige middagpauze met infosessie, muziek, geveerde foto's en veerkrachtige soep. Ook onze eigen charter en Thunderclap kan daar ondertekend worden. Alle studenten en docenten daarheen! 
 • Veurne:: In het ziekenhuis van Veurne zal gedurende de week van de geestelijke gezondheid de ‘Oe ist’ - en ‘Fit in je hoofd’- campagne in de kijker worden geplaatst. Daarnaast krijgen bezoekers er via een infostand aan het onthaal informatie omtrent het thema geestelijke gezondheid. Vorming Plus organiseert op 5/10 in de bib een lezing over betrouwbare websites en geestelijke gezondheid. Zeg maar Dokter Google voor de geestelijke gezondheid. Eveneens op 5/10 laat de CM het licht schijnen op burn-out. In zaal Mardijck kan iedereen terecht die meer wil weten over ontstaan, preventie en behandeling van burn-out. 
 • Vilvoorde: Op 10 oktober zelf gaat in de bibliotheek van Vilvoorde de Levende Bibliotheek door. Daar vind je geen papieren boeken. Je ontmoet er mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Hun verhalen gaan over verlies, gelukt, ziekte, hoop, herstel,... Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes.
 • Waardamme: In een workshop op 05/10 in Het Nieuwe Interieur wordt gekeken hoe we ons gezin terug in balans kunnen krijgen.
 • Waregem: op 9/10 gaat in het Gezondheidscentrum een studiedag door over suicidepreventie bij jongeren. Van preventie tot vroeginterventie. Voor leerlingbegeleiders, leerkrachten, begeleiders bijzondere jeugdzorg, medewerkers jongerenadviescentra, jeugddienstconsulenten
 • Westerlo: School De Beeltjes werkt met hun leerlingen rond geestelijke gezondheid: "Geestje Gezond":  2 spelboxen met allerlei materialen om te werken rond je goed in ej vel voelen, sociale vaardigheden, enz. Deze boxen zijn voor het kleuter- en lager onderwijs.
 • Westmalle: op 10/10 organiseert LiSe Coaching+ "Try-a-Walk": Wandelen in de natuur als inspiratie voor jouw veerkracht. Tijdens een wandeling toont de Wandelcoach hoe je je "natuurlijke" veerkracht kan inzetten wanneer je er nood aan hebt !
 • Zedelgem: twee ervaringsdeskundigen brengen er op 7/10 hun eigen herstelverhaal in het Dienstencentrum De Braambeier. Daarnaast vind je in de week van 5/10 op diverse locaties in de stad infostands over geestelijke gezondheid.
 • Zingem: op 7/10 brengt het OCMW de toneelvoorstelling "Geluk op grootmoeders wijze", met een inleiding over Fit in je Hoofd.
 • Zoersel: op 22/10 is er in Zoersel muziek en spel: "Onvergetelijk - Lankmoed" door Peter van Ewijk en Jan Geubbelmans. Over kersvers vaderschap, over geluk, angsten en twijfels, Over hoe liefde zich aan de oneerlijke wetten van het leven dient te houden.
 • Zutendaal: Samen met de dienst Wezlijn ze de bib het thema in de kijker met een boekentafel en een verwendag op 10/10

Je eigen actie hier?

Heb je een eigen project met je groep, je team, je ploeg of je buurt? Laat het ons weten via het invulformulier en we nemen je op in onze lijst. Zet mee de stap en help psychische problemen bespreekbaar te maken.

Meer info?

Voor meer informatie over al deze evenementen, klik op deze link. Op de kaart zie je de diverse locaties. Klikken op die locaties geeft je meer info over wat er te doen is, waar het doorgaat, wie het organiseert, enz. Onder de kaart naar beneden scrollen geeft je het totale overzicht.

Downloads en infopakketten

Voor je acties kan je gebruik maken van onze downloads. Wens je ook infopakketten over geestelijke gezondheid voor je acties (diverse folders, flyers, affiches), bestel deze via deze link.

En bij de buren?

Ook bij onze Waalse vrienden gaat deze werelddag niet ongemerkt voorbij. De acties staan in het teken van de "Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in de stad". Voor meer details, klik op deze link.

 • op maandag 5 oktober worden in 15 CGG's de deuren opengezet. 
 • op donderdag 8 oktober wordt een congres georganiseerd rond "Les services de santé mentale dans la cité" in Charleroi.
 • Tussen 1 en 10 oktober vinden diverse evenementen plaats op verschillende locaties. Je kan er lezingen of workshops bijwonen of meelopen met de PsyRun.