Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

2013: Te Gek!? van de Tour op weg met personen met jongdementie naar de Mont Ventoux en l' Halpe d'Huez

Tijdens de derde editie van "Te gek!? van de Tour" focust dit evenement op jongdementie, om zo een onbekende aandoening meer aandacht te geven. Onze partner, Te Gek!? trekt samen met een resem Bekende Vlamingen en vier mensen met jongdementie met hun partners op voor een eigen Tour de France.

Jongdementie?

Personen met jongdementie lijken een welhaast vergeten doelgroep te zijn. In België spreken we van 3.000 tot 12.000 mensen met dementie op jonge leeftijd, d.w.z. dementie die begint onder de 65 jaar. De diagnose wordt vaak laat gesteld en brengt bovendien heel wat onzekerheid mee over de toekomst van deze jonge mensen en hun omgeving. Het betekent vaak inleveren op diverse terreinen waaronder het financiële en het sociale. Heel wat van deze mensen voelen zich dan ook geïsoleerd. Er is werk aan de winkel voor de ontwikkeling van een integraal zorgtraject jongdementie, in samenspraak met de diverse overheden, personen met dementie zelf en hun families en de diverse zorgaanbieders. Met aangepaste hulp en begeleiding en vooral met een doorbreken van het stigma rond deze aandoening kan recht gedaan worden aan de specifieke behoeftes van deze doelgroep.

De werkgroep Jongdementie Vlaanderen stelde toen ook zijn tienpuntenplan met beleidsaanbevelingen voor. Voor meer info over dementie, klik hier.

Volg de belevenissen van deze groep via de blog van www.jongdementie.info.

Schoon volk dat zich voor deze tour belangeloos wil inzetten:

 • Het startschot is gegeven door Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.
 • Minister Jo VandeurzenJohan Museeuw (voormalig wereldkampioen, meervoudig winnaar Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix), Meter Kristien Hemmerechts (schrijfster), peter Guy Swinnen (musicus, frontman van The Scabs), Christine Van Broeckhoven (professor UZ Antwerpen), Jurn Verschraegen en tal van medewerkers van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Alzheimerliga waren bij de start aanwezig en fietsten de eerste rit mee
 • Koen Buyse, musicus, frontman van de groep Zornik
 • Chris Van den Abeele, VRT-journalist, bekend o.a. van de Zevende dag, Sporza
 • Rick De Leeuw, Nederlandse schrijver, dichter, zanger, presentator en muziekproducer.

Het rittenschema:

 • Vertrek op dinsdag 9 juli 2013 om 9u aan de Europese raad in Brussel. Dezelfde dag nog is met wagens de doorsteek gemaakt naar Zuid-Frankrijk. 
 • Woensdag 10 en donderdag 11 juli volgden enkele prachtige fietsroutes in de regio van Apt. 
 • Op vrijdag 12 juli is de legendarische Mont Ventoux beklommen. 
 • Op zaterdag 13 juli is een overgangsrit voorzien.
 • Op zondag 14 juli in de morgen ontmoette minister-president Kris Peeters de Te Gek!? equipe. Er werd samen ontbeten met de renners van de wielerploeg DCM - Vacansoleil. 

 

 • Hierna trok de ploeg naar Chambéry van waaruit op 15 juli de tweede legendarische reus l'Halpe d'Huez beklommen werd. 
 • Op 16 juli verwachten we iedereen terug in België.
11/07/2013