Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

25 november: internationale dag tegen geweld op vrouwen

Verontrust door een dramatische toename van geweld tegen vrouwen in de gehele wereld, hebben de Verenigde Naties 25 november officieel uitgeroepen tot ‘Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen’. Op deze dag worden overheden, internationale organisaties en ngo’s uitgenodigd om activiteiten te organiseren om de problematiek van intrafamiliaal geweld in de aandacht te brengen. De Witte Linten Campagne kadert in dit initiatief.

Vanaf 25 november worden mensen over de hele wereld aangespoord om gedurende twee weken een wit lintje te dragen. Met het symbolisch wit lintje verzet men zich tegen het geweld op vrouwen.

online pesten

Online pestgedrag is een gekend probleem, maar het lijkt er volgens de VN vooral een te zijn waarvan vrouwen het slachtoffer worden. Terwijl smartphones en computers ons leven op vele manieren makkelijker hebben gemaakt, is er ook een heel donkere keerzijde aan de medaille. Het maakt namelijk ook het misbruik en verbaal geweld tegen vrouwen eenvoudiger en de cijfers swingen dan ook de pan uit. De VN spreekt zelfs van een wereldwijde pandemie.  

"Het is tijd voor een wereldwijde wake-up call", klinkt het in een mededeling van de VN. Vooral de groep van vrouwen tussen 18 en 25 jaar lijkt volgens de organsiatie disproportineel slachtoffer te zijn van bepaalde vormen van cybergeweld. En dat geweld lijkt volgens wetenschappers een evengrote impact te hebben op de slachtoffers als puur fysiek geweld. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier categoriën van online geweld:

  • Online intimidatie: van beledigende berichtjes tot mensen die je via een tracker in de gaten houden
  • Partnergeweld: zoals bijvoorbeeld dreigen bepaalde berichten of foto's publiek te maken als wraak
  • Cultureel gerechtvaardigd geweld: van seksistische mopjes tot Facebookgroepen die verkrachting promoten
  • Seksuele aanranding: technologie die wordt gebruikt om vrouwen in de val te lokken en aan te randen

Terwijl een op drie vrouwen volgens de Wereldgezondheidorganisatie fysiek het slachtoffer wordt van seksueel geweld, hebben de nieuwe technologieën ervoor gezorgd dat het fenomeen nog dieper doorgesijpeld is in de maatschappij. Iemand aanvallen van achter een computer is dan ook nog net wat laagdrempeliger dan echt in realiteit die stap te zetten. De VN spreekt dan ook van een wereldwijde pandemie die zich niet enkel tot het Westen beperkt. "Online geweld heeft de oorspronkelijke positieve vrijheid van het internet ondermijnd. In te veel gevallen is het een koele ruimte geworden die anonieme gruwelijkheden toelaat en schadelijke handelingen ten opzichte van vrouwen en meisjes makkelijker maakt", zegt VN-directeur Phumzile Mlambo-Ngcuka.

De VN dringt er bij spelers in de online industrie zoals telecombedrijven, internetproviders en netwerksites dan ook op aan om de rol van digitale poortwachters op zich te nemen om het probleem in te dijken. 

(Bron: Het Nieuwsblad)

Een oproep van VIJF TV

Word jij al een tijd lastig gevallen en ben je ten einde raad?

Voor een nieuw programma op VIJF zijn we op zoek naar vrouwen die te maken hebben met ongewenste aandacht. Lijkt je ex-partner je maar niet los te willen laten, of is er iemand anders die steeds ongevraagd opduikt, sms’t of belt? Samen met jou en een professioneel team doet VIJF er alles aan om jouw uitzichtloze situatie te stoppen!

Mail je verhaal naar vrouwenoverdrijvenniet@vijf.be of bel 0471/667 514. Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met alle informatie. 

28/11/2015