Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Acteur Ben Segers ontvangt derde Ups & Downs Prijs

Ups & Downs, de vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis en chronische depressie en hun omgeving, reikt ter gelegenheid van het 8ste Forum de derde Ups & Downs Prijs uit. Op 11 oktober 2014 zal Ups & Downs meter Maaike Cafmeyer deze award toekennen aan acteur Ben Segers. De prijs is een schilderij van de hand van kunstenaar August De Puysseleir.

Ups & Downs

Dit is een vereniging voor personen met een bipolaire stoornis of chronische depressie en hun omgeving. Het doel van Ups & Downs is om zowel de patiënten als hun partners en familieleden te begeleiden bij het omgaan met de manisch-depressieve stoornis (of bipolaire stoornis) of chronische unipolaire depressie. Het is vooral het lotgenootschap dat de werking van Ups & Downs zo uniek maakt.

Jaarlijks reikt deze vereniging een prijs uit aan iemand die taboedoorbrekend werk levert. Het Forum van de vereniging op 11 oktober 2014 in Leuven vormt het kader van deze prijsuitreiking. Dit jaar komt de eer toe aan acteur Ben Segers. Dit interessante Forum en de prijsuitreiking is trouwens voor iedereen toegankelijk.

Ben Segers

Acteur Ben Segers verdient de prijs voor de wijze waarop hij in de voorbije jaren op een open en taboedoorbrekende wijze gecommuniceerd heeft over het leven met een bipolaire stoornis. In een interview zei Ben: "Een aantal jaar geleden ontdekte ik dat ik een bipolaire stoornis heb. Sindsdien merk ik ook dat daar heel fel mee bezig ben. Dat ik mij afvraag hoe ik daarmee moet omgaan. Afijn, het is in mijn geval allemaal heel leefbaar, maar soms zijn er dus ook heftige periodes." Dit voorjaar getuigde Ben Segers in Reyers Laat, naar aanleiding van de zelfdoding van de manisch-depressieve schoonbroer van de Antwerpse schepen Philip Heylen.

Vorige laureaten:

  • de eerste Ups & Downs prijs ging in 2012 naar theatermaker Dirk Tanghe en documentairemaker Sjoerd Tanghe;
  • de tweede Ups & Downs prijs werd in 2013 toegekend aan Brussels minister Guy Vanhengel
27/09/2014