Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Correcte verslaggeving over geestelijke gezondheid

Zeven adviezen of vuistregels om anders te communiceren over geestelijke gezondheid

Wanneer de media psychische aandoeningen benaderen vanuit negatieve beeldvorming, versterken ze de stigma’s rond mensen die ermee leven. Meer genuanceerd zijn en simplisme vermijden is nochtans niet zo ingewikkeld.

Daar werden, op initiatief van het Koning Fabiola Fonds en het Fonds Julie Renson, een aantal mensen samengebracht, om adviezen op te stellen hoe kan gecommuniceerd worden over geestelijke gezondheid. De folder, die door deze groep is opgesteld, is ontworpen voor journalisten en andere media- en communicatieprofessionals en biedt zeven praktische tips bij het schrijven van een artikel, het illustreren van een uitgave, enz. Het laat zien dat communicatie meer genuanceerd en minder ‘reducerend’ is wanneer je problematiserende beeldvorming (frames) met deproblematiserende frames (counterframes) combineert.

Deze vuistregels zijn het gezamenlijke werk van communicatiespecialisten, professionals in de geestelijke gezondheidszorg en ervaringsdeskundigen.

Auteur(s)

Guy Tegenbos (oud-redacteur van De Standaard), ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg in coördinatie door VVGG. Deze folder is gebaseerd op onderzoek van het Instituut voor Mediastudies, KULeuven, onder leiding van Prof. Dr. Baldwin Van Gorp.

Bron: Koning Boudewijnstichting

klik op de illustratie om ze te downloaden:

25/01/2019