Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

COVID-19: slechte rampenfilm met inspirerende helden


Een ijzingwekkende plot, angstaanjagende dialogen en apocalyptische beelden…COVID-19 klinkt als een rampenfilm waarin we zelf de hoofdrol spelen. Gelukkig zijn er ook échte helden, die ons kunnen inspireren. Neem er gerust een voorbeeld aan.

Echte helden dus. Geen bordkartonnen figuren zoals in de film, die na een vuistgevecht, 17 kogels én een val van 30 meter hoog het stof van zich afkloppen en rustig een pilsje drinken. Neen. Ik heb het over gewone mensen die in uitzonderlijke omstandigheden doen wat nodig is. En ja, ook in tijden van rampspoed zijn dat er nogal wat. Bedankt postbode, omdat u vanmorgen de krant in de bus stak, zodat ik weer helemaal mee ben met de laatste ontwikkelingen, al hoefde die achterstallige factuur nu ook weer niet…Merci, poetsvrouw, die mijn huis weer helemaal liet blinken nadat ik er een zootje van had gemaakt.  Dank lieve kassierster, jij die mijn inkopen afrekende en me je allerhartelijkste glimlach schonk.  Goed bezig, stoere arbeiders die steigers bouwen en straten aanleggen, mét de radio op 10, zoals het hoort. Respect voor alle hulpverleners, die zich blijven ontfermen over al wie verzorging nodig heeft. Bedankt psychologen en therapeuten, die via alle mogelijke kanalen hulp bieden. Bedankt lieve buren, die zwakkeren onbaatzuchtig uit de nood helpen.  Onze waardering kan nooit groot genoeg zijn. 

Wat we van hen kunnen leren? Veel! De mensen waar ik het daarnet over had, hebben geen bovennatuurlijke krachten. Ze kunnen niet vliegen, ijzer vlechten met de blote hand of door muren kijken. Het zijn mensen zoals u en ik. Wat hen speciaal maakt is dat ze in bijzondere omstandigheden doen waar ze goed in zijn. En dat ze zich daarmee ten dienste stellen van anderen. Het goede nieuws is: dat kunnen wij ook! Zorg dragen voor elkaar is bij uitstek een ingebakken menselijke eigenschap. Je hoeft er geen universitaire studies voor gevolgd te hebben. Er gewoon zijn voor elkaar is soms genoeg. Ken je mensen die het moeilijk hebben of heb je het zelf lastig? Bel, mail of schrijf naar elkaar. Praat open en eerlijk over je zorgen en je angsten. Blijf rustig: kalmte geeft vertrouwen. Minimaliseer de gevoelens en de problemen van de ander niet. Zoek samen naar oplossingen. In dit artikel over angst en op deze webpagina over angststoornissen lees je hoe je het Coronavirus uit je hoofd weert. Draag zorg voor jezelf, draag zorg voor elkaar.

Vond je deze gedachte inspirerend? Kom zeker eens terug, we posten hier regelmatig spinazie voor de geest.


Dirk Blijweert, communicatiemedewerker Steunpunt Geestelijke Gezondheid
 

19/03/2020