Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

De Block investeert 4 miljoen euro in burn-outpreventie

De minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid ondersteunt verschillende initiatieven rond burn-out op de werkvloer.

De Block geeft donderdag meer uitleg tijdens de kick-offmeeting van een van de projecten. Zo lanceert het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris) een project in de ziekenhuis- en de banksector om een begeleidingstraject op maat uit te werken voor mensen die een hoog risico lopen een burn-out te krijgen of die al de eerste signalen vertonen.

Er kunnen tot 1.000 werknemers deelnemen aan het project, dat drie jaar duurt en waarvoor De Block 2,5 miljoen euro uittrekt. De Block: 'De bedoeling is tot een onderbouwde aanpak te komen die we kunnen uitrollen naar alle werknemers in ons land.'

Twaalf pilootprojecten

Daarnaast maakt De Block twaalf pilootprojecten uit verschillende sectoren bekend. Die moeten richtlijnen ontwikkelen die werkgevers, overheden, zorgverleners en individuen kunnen gebruiken om burn-out te voorkomen. Dat kan gaan over behandelmodellen, diagnostische tests of een systeem om alarmsignalen vroegtijdig te herkennen op de werkvloer. Die 12 projecten werden geselecteerd uit 77 inzendingen. Ze zullen één jaar lopen en krijgen een subsidie van 10.0000 tot 300.000 euro. Alles samen trekt De Block er 1,52 miljoen euro voor uit.

In de tweede helft van februari start ook een campagne, met een website, die mensen moet helpen signalen van burn-out vroegtijdig te herkennen.

(Bron: De Tijd)

18/01/2019