Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Dipje of aandoening?

Wanneer je gedurende een langere periode niet meer psychisch kan functioneren zoals je zou willen, is er sprake van een geestelijke gezondheidsprobleem. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer de baas bent over je eigen gedrag en reacties. Je hebt bijvoorbeeld geen fut meer om iets te doen of je hebt je emoties helemaal niet meer in de hand. 

Een psychische aandoening is niet hetzelfde als een dip. Je kunt in de put zitten door zaken die gebeuren in je leven: een ontslag, een overlijden, een scheiding… Hoe moeilijk deze gebeurtenissen ook zijn, we passen er ons meestal snel aan aan. Duurt de dip erg lang, dan kan dit betekenen dat er sprake is van een psychisch probleem. En toch zijn ook psychische problemen zijn veelal begrijpelijke menselijke reacties op specifieke situaties en zijn niet zomaar enkel een biomedische, genetische, neurologische reactie of een ziekte van de hersenen.

(Niet) Normaal

Er is geen duidelijke lijn te trekken tussen wat als normaal en wat als niet normaal wordt beschouwd. Dit is ook afhankelijk van de tijdsgeest. Sommige zaken werden vroeger als een ziekte beschouwd en nu niet meer. Homoseksualiteit is daar een voorbeeld van. Andere zaken worden nu als een ziekte beschouwd en vroeger niet. Een druk kind was vroeger gewoon een druk kind, vandaag krijgt dat kind vaak de diagnose ADHD opgeplakt. Vroeger vond men het normaal dat je een aantal jaren rouwde om je overleden partner, vandaag verwacht men dat je er na enkele maanden al overheen bent.

Onze geestelijke gezondheid kan altijd beter. Maar men ziet niet altijd zelf dat er iets verkeerd aan het lopen is. Zo voelt iemand in een manische fase zich geweldig, terwijl de omgeving vaak pijnlijk aanvoelt dat dit niet het geval is.

Lijf en leed

Er is ook geen duidelijke lijn te trekken tussen een psychische aandoening en een lichamelijk probleem. Onderzoek wijst steeds vaker uit dat psychische en lichamelijke klachten nauw met elkaar verbonden zijn.

Van symptoom tot syndroom

We spreken over psychische symptomen als het gaat om afzonderlijke psychische klachten zoals slapeloosheid, futloosheid, hallucinaties. Treden er een aantal symptomen op die verband houden met elkaar, dan spreken we van een syndroom.

 

Toch maar opletten met te snel een label op iemand te drukken...