Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Film: 'Burning Out' van Jérôme Le Maire

Gedurende twee jaar heeft de Belgische regisseur Jérôme le Maire de leden van de chirurgische eenheid in één van de grootste ziekenhuizen van Parijs gevolgd. Dit ultraperformante operatiekwartier werkt in een strakke flux: 14 zalen op een rij die als doel hebben elk 8 tot 10 interventies per dag te kunnen uitvoeren.

De organisatie van het werk is ziekteverwekkend geworden. Het medische en paramedische personeel zwicht. Chronische stress, burn-out en psychosociale risico’s verzieken het ziekenhuis. Zich bewust van het probleem, heeft het management een audit van de organisatie van het werk aangevraagd om te trachten een oplossing te vinden.

Onze samenleving heeft een groot probleem: mensen worden ziek tijdens het werken. ‘BURNING OUT’ brengt een verhaal over dat lijden op het werk in de specifieke situatie van een ziekenhuis. Het operatiekwartier is als een microsamenleving en daardoor een magnifieke metafoor voor onze hedendaagse maatschappij. Dat maakt de verhalen herkenbaar voor velen.

"BURNING OUT" is een duik tot de essentie van arbeid en zijn excessen, wanneer het er oververhit is en er brand dreigt. De film wil dat hedendaagse branden begrijpen, de troebele spiegel van onze samenleving, die deze tot in haar ziekenhuizen aantast.

  • Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, 86' 
  • Regie & camera: Jérôme le Maire
  • Scenario: Jérôme le Maire en Pascal Chabot 
  • Burning Out is een productie van AT Doc, Zadig Productions, Louise Productions in co-productie met RTBF, ARTE France, RTS, SRG SSR, Magellan Films. Met de steun van Centre du Cinema de la Fédération Wallonie-Bruxelles, CNC, Cineforom, Loterie Romande, Tax Shelter van de Federale Belgische Overheid, Creative Europe Programma, Media Programma van de EU, Dok Incubator Workshop 2016 en Pitching du Réel in Nyon.

de Trailer:

Burning Out: Trailer (Nederlands ondertiteld) from Associate Directors on Vimeo.

17/08/2017