Het overlijden van Robin Williams

De wereld rouwt om het plotse overlijden van de bekende Amerikaanse acteur en Oscar winnaar, Robin Williams. De lachende buitenkant van de man werd overschaduwd door depressies, angsten, verslaving. En hij was er open over. Hij stopte zelf het leven.

"Depression is a cloack of lead, a toxic second skin"

"Depressie is een loden mantel, een giftige, tweede huid" zo noemde hij het zelf. Robin Williams was openhartig. In interviews liet hij zich ontvallen dat hij verschillende keren in een ontwenningskliniek is opgenomen, dat hij alcohol- en cocaïneverslaafd is geweest, dat hij dacht zijn angsten te kunnen doen verdwijnen door alcohol te drinken. Hij erkende zijn verslaving, sprak over de schande en de schaamte die hij voelde en liet zich recentelijk weer opnemen om zijn verslaving te bestrijden. En er dan toch een eind aan maken? Elke zelfdoding doet een intens lijden vermoeden. Een grote eenzaamheid, wanhoop, geen andere uitweg meer zien, diep twijfelen aan je bestaansrecht, de angst voor de zoveelste mislukking voor willen zijn met een eigen initiatief. Niet meer bij machte zijn om je leven een andere wending te geven en dus kiezen om niet meer te leven. (Bron: DS 14/08/14)

"We hopen dat in de nasleep van het tragische heengaan van Robin, anderen de kracht zullen vinden om de zorg en ondersteuning te zoeken die ze nodig hebben (...)", aldus de weduwe van Robin Williams.

Stephen Fry

De bekende Britse acteur, Stephen Fry, kampt al jaren met een bipolaire stoornis. Ook hij stopt dit niet onder stoelen of banken, maar vraagt om er te zijn en te luisteren. Omdat ook hij het tijd vindt dat men normaal doet over psychische problemen.

(Ken je iemand met een depressie, vraag hem niet naar het waarom. Depressie is niet zomaar een antwoord op een slechte situatie. Depressie is er gewoon, zoals het weer er is. Probeer de donkerte, de vermoeidheid, de hopeloosheid en eenzaamheid die men doormaakt, te begrijpen. Wees er voor hen als ze terugkeren. Het is zo lastig om een vriend te zijn van iemand met een depressie, maar het is een van de vriendelijkste, nobelste en beste dingen die je ooit zal gedaan hebben. Stephen Fry)
14/08/2014