Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Een geschikte therapeut

Of een therapie voor jou goed werkt of niet hangt voor een groot deel af van het feit of het ‘klikt’ tussen jullie. Dat kan je uiteraard niet afleiden van een naam alleen. Je kan dit alleen maar ervaren tijdens de therapie zelf. 

Vraag bij het eerste contact gerust uitleg over de achtergrond en de werkwijze van de therapeut. Stel aan het begin van de therapie samen een plan op. Je kan afspraken maken over bijvoorbeeld het doel van de therapie, de aanpak, de frequentie van de gesprekken en de verwachte duur van de therapie. 

Heb je een therapeut gevonden of ben je naar een therapeut doorverwezen, maar voel je je bij deze persoon niet helemaal op je gemak, aarzel dan niet om dit te bespreken. Laat je indien nodig naar een andere therapeut doorverwijzen of zoek er zelf een. 

Zoeken

Therapeuten kan je op diverse manieren vinden. Veel huisartsen werken samen met therapeuten naar wie ze doorverwijzen. Het is dus een goed idee om eerst bij je huisarts te rade te gaan. 

Op de website van de Belgische Federatie voor Psychologen vind je een zoekfunctie voor psychologen. Je kan er zoeken op naam, of op gemeente. Kies voor de optie ‘klinisch psycholoog’ als je op zoek bent naar een psycholoog die therapie geeft. Alle psychologen die hier vermeld staan zijn officieel erkend. Ze zijn lid van de federatie en volgen de deontologische code van de federatie. Bij de zoekresultaten staat doorgaans vermeld wat hun specialisatie is. Naar de zoekpagina van de federatie

Ook op de site van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Zoek een klinisch psycholoog kan je psychologen vinden volgens woonplaats, psychische klacht, enzovoort. 

Je kan ook een kijkje nemen op www.vindeentherapeut.be of www.vindeenpsycholoog.be.

In de psychotherapie bestaan verschillende richtingen. Een aantal van die psychotherapeutische strekkingen heeft een eigen beroepsvereniging. Ook hier vind je vaak lijsten van psychologen of therapeuten die gespecialiseerd zijn in deze psychotherapievorm. 

Veel mutualiteiten bieden lijsten aan van psychologen en therapeuten waar zij naar doorverwijzen. Doorgaans bieden de mutualiteiten ook een financiële tussenkomst voor therapie bij deze hulpverleners.