Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Onderzoek "De ZorgSamen": zorgverleners tijdens corona tot zeven keer angstiger dan normaal

De coronacrisis heeft een grote impact op het gevoelsleven en het welbevinden van zorg- en welzijnsmedewerkers. Dat blijkt uit een bevraging van 'De ZorgSamen', het online platform van de zorg- en welzijnssector. 

 

Corona jaagt zorgverleners de daver op het lijf. Uit een bevraging bij zowat 3000 verpleegkundigen, artsen, opvoeders, logistiek en technisch personeel blijkt dat  zorgverleners 3 tot 7 keer meer negatieve gevoelens melden in vergelijking met normale omstandigheden. Meer dan 30% geeft aan angstig te zijn, in een normale situatie is dat slechts 5%.

De gouden rand achter de donkere wolk? 8 op de 10 geven aan emoties en gedachten te kunnen bespreken met hun partner of directe collega’s, wat ze ook als positief ervaren. De drempel voor professionele hulp blijft echter hoog: 17% van de ondervraagden heeft nood aan een gesprek met een psycholoog, maar onderneemt niets. In de woonzorgcentra loopt dat cijfer op tot 24%.

 

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro:

“Wie  vandaag in de zorgsector werkt, geeft zich meer dan 100%. Een wit laken en een dagelijks applaus zijn mooie uitingen van maatschappelijke waardering, maar de mentale zorg voor wie zorgt, moet verder gaan.”


De bevraging toont aan dat de psychische noden bij de zorgverleners hoog zijn. Het ontwikkelen en aanbieden van een passend zorgaanbod is daarom een absolute must. De druk op de zorgverleners blijft groot, ook wanneer de piek van de pandemie achter de rug is. Alle uitgestelde zorgvragen moeten dan immers nog ingehaald worden.

Bekijk de volledige resultaten van het onderzoek via deze link.

22/04/2020