Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Psycholoog

Een psycholoog heeft aan een universiteit een licentiaatsdiploma of een masterdiploma in de psychologie behaald. Psychologen zijn op diverse terreinen werkzaam: in scholen (bv. schoolpsychologen in het CLB), in bedrijven (bedrijfs- of arbeidspsychologen), in onderzoeksorganisaties, enzovoort. 

Klinisch psychologen hebben een opleiding in de klinische psychologie gevolgd. Daarnaast hebben ze vaak, maar niet altijd, een bijkomende therapeutische vorming gekregen. Een psycholoog mag nooit geneesmiddelen voorschrijven, dat mogen alleen psychiaters omdat zij eerst een opleiding in de geneeskunde gekregen hebben. 

Bij klinisch psychologen kan je terecht voor begeleiding of therapie bij psychische aandoeningen of persoonlijke problemen. Klinisch psychologen werken bijvoorbeeld in het CAW, het CLB, een CGG en in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen. Daarnaast werkt een aantal klinisch psychologen (gedeeltelijk) op zelfstandige basis

Voorlopig worden therapiegesprekken bij zelfstandig gevestigde klinisch psychologen nog niet terugbetaald door het RIZIV. Een aantal ziekenfondsen voorziet wel een gedeeltelijke tegemoetkoming voor behandeling en therapie bij klinisch psychologen. Meestal hebben ze een lijst van psychologen voor wie deze tussenkomst geldt. Vraag dit zeker eens na bij jouw ziekenfonds of klik op deze link voor een overzicht voor volwassen. Een overzicht voor kinderen en jongeren kan je hier vinden.