Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Terugbetaald bij de psycholoog: hoeveel kost een bezoek dan nog?

Vanaf januari 2019 betaalt de Belgische ziekteverzekering in principe een raadpleging bij een privépsycholoog terug. Maar wat moet ik doen om de terugbetaling te verkrijgen? En kan ik kiezen bij wie ik aanklop?

Wat moet ik doen om een bezoek aan de psycholoog terugbetaald te krijgen?

Dat kan alleen als je een voorschrift hebt van een huisarts (of psychiater). Die maakt een eerste inschatting: is er een probleem, hoe groot is het, en is begeleiding door een psycholoog de beste remedie? Eén voorschrift is goed voor vier sessies, het maximumaantal terugbetaalde sessies per jaar is acht. De terugbetaling is er enkel voor volwassenen (tussen 18 en 65 jaar) met veelvoorkomende problemen zoals angst, depressie of alcoholverslaving. Het gaat om diegenen met beginnende problemen.

Privépsycholoog

Voor Belgen die bijvoorbeeld met depressieve gevoelens zitten maar nog geen ontwikkelde depressie hebben, zijn er op dit moment weinig opties. Je kan nu al bij een psycholoog terecht, maar dan betaal je wel de volle pot, vaak 50 of 60 euro per sessie. Het gevolg is dat mensen vaak jaren wachten met hulp zoeken en problemen onnodig escaleren. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) schat per jaar 120.000 mensen te helpen.

Wat doet de psycholoog dan met mij?

“Een psycholoog helpt om meer inzicht te krijgen in het verband tussen je klachten, je persoonlijkheid en wat er gebeurt in jouw omgeving”, zegt Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen. “Op die manier begrijp je beter wat je kan doen om te herstellen. Het doel is dus om je gedrag aan te passen.”

Als de problematiek te complex is, zal de psycholoog doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp, zoals een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Het kan ook dat de psycholoog van oordeel is dat de problematiek opgelost raakt met louter online (zelf)hulp.

Zijn vier sessies voldoende?

Beginnende problemen niet laten escaleren, dat is de bedoeling van de terug­betaling. Daarvoor kunnen vier sessies volstaan. De helft van de mensen zou afdoende geholpen zijn met een korte, algemene behandeling.

Kan ik bij om het even wie terecht?

De terugbetaling verloopt via psychiatrische ziekenhuizen. Zij sluiten straks contracten af met klinisch psychologen in de buurt. Als patiënt zal je dus niet bij eender wie kunnen aankloppen. Wellicht zal de huisarts je kunnen zeggen bij wie je terechtkunt.

Hoeveel kost een bezoek aan een psycholoog normaal?

Gemiddeld betaal je in ons land 55 euro voor een uur individuele therapie bij een psycholoog. Kom je met twee of meer, dan betaal je ook wat extra.

Voor de terugbetaalde sessies zou de psycholoog maar 45 euro krijgen (waarvan 11 euro remgeld, zie verder). De Belgische Federatie van Psychologen is niet te spreken over dat bedrag. Ze vreest dat er (te) weinig psychologen bereid zullen zijn om mee te werken. “Het tarief van 45 euro per sessie is ruim onvoldoende om een goede kwaliteitsvolle zorg te organiseren, in Nederland bedraagt het tarief voor een consult bij de psycholoog tussen de 90 en de 110 euro”, zegt voorzitter Koen Lowet. Hij wordt bijgetreden door psychologen in het veld die stellen dat de kosten van een eigen praktijk (verwarming, administratie, ja zelfs kleenex-doekjes...) niet gedekt kunnen worden met een vergoeding van 45 euro per patiënt.

Waarom moet ik nog 11 euro uit eigen zak betalen?

Het budget dat de overheid vrijmaakt voor terugbetaling van sessies, is beperkt. Het gaat om 22,5 miljoen euro per jaar, ofwel een kwart van wat de ziekteverzekering jaarlijks terugbetaalt aan antidepressiva. Doordat patiënten een deeltje zelf betalen van de 45 euro die psychologen krijgen per sessie, kunnen meer sessies worden terugbetaald.

Overigens zal je niet met een briefje naar het ziekenfonds moeten, zoals na een bezoek aan de huisarts. De overheid betaalt het grootste deel van het bedrag rechtstreeks aan de psycholoog. Belgen met een verhoogde tegemoetkoming betalen vier in plaats van elf euro.

(uit: Het Nieuwsblad)

14/12/2018