Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Think Life: een online zelfhulpcursus voor het omgaan met zelfmoordgedachten

Mensen die kampen met zelfmoordgedachten kunnen daar voortaan via Think Life, nieuwe een online-zelfhulpcursus beter mee leren omgaan. Omdat alles anoniem gebeurt, verlaagt het de drempel om hulp te zoeken. Deze cursus wordt aangeboden op www.zelfmoord1813.be

Think Life

Think Life, als aanvulling op de gewone hulpverlening, wil mensen beter leren omgaan met zelfmoordgedachten. De cursus bestaat uit zes onderdelen die je in je eigen tempo kan doorlopen. Bij ieder onderdeel hoort een thema en worden oefeningen gegeven.

Tijdens de cursus kan je bijvoorbeeld een veiligheidsplan opstellen, dat je kan helpen een crisis door te komen.  Terugval is altijd mogelijk dus is het opmaken van een terugvalplan aangewezen. Omdat gedachten aan zelfmoord vaak gepaard gaan met depressieve klachten en piekeren, wordt ook hier aandacht aan besteed.

Belangrijke eerste stap

"Het kan zeker een belangrijke eerste stap zijn", zegt psycholoog Nico De Fauw. "Er is nog steeds een grote drempel voor mensen met zelfmoordgedachten om met iemand te praten, zowel met familie, vrienden of professionele hulp. Deze cursus is gratis en anoniem."Dat de cursus echt ook helpt, blijkt uit een onderzoek dat het Expertisecentrum vorig jaar uitvoerde. "We zien dat personen die de cursus hebben gevolgd, na afloop en ook drie maanden later, duidelijk minder gedachten aan zelfmoord hadden", zegt professor Portzky. "Think Life zorgde zelfs voor een belangrijke vermindering van depressieve klachten, hopeloosheid, piekeren en angst."

Frieda Matthys, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, is het idee ook genegen. "Ik kan dit alleen toejuichen als het mensen helpt", zegt ze in Het Nieuwsblad. "Het is een goed beginpunt, al blijft het een beetje als een boek lezen. Je kan daarna een verhelderend inzicht krijgen, maar menselijk contact blijft vaak nodig om echt beter te worden. Maar drempelverlagend kan het wél werken."

(Bron: Zelfmoord1813 en DeRedactie)

Een introductiefilmpje: 

06/09/2016