Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

VertederdVernederd: Herken emotioneel misbruik in relaties

Met een pak getuigenissen, tools, achtergrondinformatie en wegwijzers naar zorg is de nieuwe website "VertederdVernederd" gestart om mensen mensen die het slachtoffer zijn van emotioneel geweld in een relatie te steunen. En er zijn veel mensen die ze met deze site willen bereiken. Enkel in 2016 al registreerde de politie 15.802 voorvallen van psychisch partnergeweld.

Deze psychische vorm van partnergeweld komt vaak dus voor en wordt door veel slachtoffers ervaren als de ergste. Het emotionele misbruik ondergraaft geleidelijk aan het normale functioneren en zelfvertrouwen van slachtoffers. De voortdurende dreiging is erg ingrijpend voor hun psychisch welzijn.

  • Elke dag doen 40 mensen in België aangifte vanemotioneel misbruik in hun relatie.
  • Onderzoek toont aan dat slachtoffers gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze vaak 2 jaar in een manipulatieve relatie zitten vooraleer ze hulp zoeken.
  • Emotioneel misbruik ondergraaft geleidelijk aan het normale functioneren en zelfvertrouwen van slachtoffers.
  • De voortdurende dreiging  is erg ingrijpend voor het psychisch welzijn.

In tegenstelling tot misbruik met fysiek geweld, zijn de gevolgen niet altijd zichtbaar. Emotioneel misbruik slaat diepe wonden en creëert trauma’s. Omdat er zelden fysieke ‘bewijzen’ zijn, is het voor slachtoffers extra moeilijk om hulp in te roepen. Emotioneel misbruik is de meest verdoken en manipulatieve manier van partnergeweld en vormt een maatschappelijk probleem. Het is essentieel om actie te ondernemen. Als slachtoffer, maar ook als maatschappij.

Naar aanleiding van de Internationale dag tegen intrafamiliaal geweld roept De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn met de nieuwe campagne #VERTEDERDVERNEDERD  op om het taboe te doorbreken en over emotioneel misbruik in relaties te praten.

Vertederd/Vernederd from Spindokter+ on Vimeo.

24/11/2017