Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Voor scholen

Een gezondheidsbeleid is geen overbodige luxe. Dat is het uitgangspunt van het project "Gezonde School" van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Dat geestelijke gezondheid daarin een plaats heeft is bijna een even grote evidentie. De school heeft zelfs de plicht om leerlingen goed te begeleiden en noodsignalen op te vangen. Klasse stelde daarvoor een draaiboek op waarop je je kan baseren  voor een beleid rond geestelijke gezondheid op school. 

Naast een pak maatregelen die je kan nemen om het mentaal welbevinden van leerlingen breed te verbeteren of te ondersteunen (gericht op omgeving of ouders of de klas of ...) is er ook de mogelijkheden om de leerlingen rechtstreeks te bereiken via educatieve pakketen. Verschillende organisaties bieden aan scholen ook een aanbod aan lespaketten, activiteiten en (toneel)voorstellingen. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • In het kader van de Te Gek!? scholencampagne (zie link) ontwikkelden VVGG, EetExpert en Cera een lessenpakket voor scholen over geestelijke gezondheid, genaamd Take Off. (zie link)
  • Posi and friends wil kinderen wapenen tegen depressies en burnouts, en hen op tijd juiste keuzes leren te maken. Via de interactieve theaterworkshop krijgen leerlingen op een originele manier inzicht in zichzelf. Met professionele theatermakers, leuke animatiefiguren sterk onderbouwde scenario’s werken ze rond thema’s die voor de doelgroep van 6 tot 10 jarigen belangrijk zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling. 
  • Ikandani. (Karin Jacobs en Vera Puts) Een ludieke voorstelling over stress en faalangst (+ lespakket)
  • het Kinderrechtencommissariaat ontwikkelde lessenpakketten over "kinderen met een label"
  • De Sleutel (bekend ook van zijn "leefsleutels") stelde pakketten op voor kleuters: "Het gat in de haag helpt je om op een speelse maniersociale vaardigheden van kleuters te trainen. De aanpak integreert ook de inzichten van meervoudige intelligentie.
  • MediaWijs.be maakte een website rond sexting. Je vindt er antwoorden, tips, lespakketten, vormingen én een chatbot. Voor ouders, jongeren en leerkrachten

Dat er ook vooroordelen en misvattingen over scholen bestaan, kan je hier lezen.