Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Voor werkgevers

Steun voor wie het moeilijk heeft

Als werkgever beschik je over vele mogelijkheden om werknemers die een moeilijke periode doormaken te ondersteunen. Dat vergt een zekere inspanning, maar ze kan goede resultaten opleveren. Zo verminder je immers het aantal ziektedagen van je werknemers, je verhoogt hun betrokkenheid en inzet en dus ook de productiviteit. 

ISW Limits,(Instituut voor Stress en Werk), Faresa, The Human Link, Eupora Counseling Services e.a. helpen werkgevers het psychosociaal welzijn van werknemers te verbeteren. Deze organisaties bieden ook trainingen en consultancy aan rond welzijn op het werk. 

Kijk ook naar de verschillende organisaties met externe preventiediensten voor preventie en bescherming op het werk. (adressen hier te vinden)

Steun voor wie terugkeert na langdurige afwezigheid

Niet alleen mensen aan het werk kunnen houden met aandacht voor hun welzijn is een opdracht voor werkgevers. De terugkeer van werknemers na een (langdurige) periode van ziekte is een proces dat ernstige aandacht vraagt en eigenlijk al van bij de aanwerving dient te starten. Zelf hadden we het er al over in een vroegere studiedag (zie link). Ook de federale overheid hecht hier veel aandacht aan en stelde een brochure samen om werkgevers hierin te begeleiden vanuit dezelfde redenering (zie link).

een oproep van een CEO

1/10/13: Saskia Van Uffelen (CEO Bull) doet in Reyers Laat (VRT) een emotionele oproep aan haar collega bedrijfleiders n.a.v. het plotse overlijden van een van haar werknemers: "De werkdruk is te hoog, mensen zijn moe, zorg dat ze op een gelukkige manier kunnen werken. Dit verlaagt de efficiëntie niet, integendeel!". Dit is niet helemaal zo, zegt een recente Deense studie. Het is niet de werkdruk, maar vooral hoe de baas tegenover zijn werknemers staat...

10 procent van de beroepsbevolking zit thuis met een burn-out, 5 procent zit in de kritische zone. En toch heb ik de indruk dat de zorg voor het mentale welzijn van het menselijk kapitaal in organisaties nog steeds te weinig ingebed is", Aldus Laurent Winnock, directeur communicatie & corporate responsability AXA Belgium, die in het artikel getuigt over de burn-out die hem overkwam. Voor het volledige artikel, klik hier.