Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Wat als mijn kind een pestkop is?

Vrijdag 6 februari begint de Week tegen het Pesten. Volgens een onderzoek van het tijdschrift Klasse blijkt dat drie tot acht procent van de kinderen gepest wordt. Maar wat doe je als je kind een van die pestkoppen is? Deskundige Gie Deboutte geeft een aantal tips.

Begin een gesprek

“Als je als ouder hoort dat je kind iemand pest, praat er dan mee. Het is belangrijk eerst te horen wat er juist aan de hand is. Kinderen pesten niet altijd uit slechte wil, maar regelmatig ook in opdracht van iemand anders of als verweer. Pesten kan soms ook een reactie zijn op ander pestgedrag. Ouders moeten dus eerst proberen te begrijpen waar het pestgedrag vandaan komt.”

Pesten is niet oké

“Als je kind een pestkop is, moet je als ouder laten zien dat je ontgoocheld bent. Je moet je kind duidelijk maken dat het niet oké is om iemand te pesten. Uiteraard moet je ook duiding geven bij waarom het niet oké is. Probeer je kind duidelijk te maken wat voor een impact pesten heeft op het slachtoffer.”

Doe iets voor het slachtoffer

“Het is belangrijk je kind te overtuigen dat het iets moet doen om het goed te maken met het slachtoffer. Zorg dat je kind zich verontschuldigt en dat het slachtoffer zich terug beter voelt. De pester moet ervoor zorgen dat het slachtoffer weer een respectabele plaats krijgt en zich veilig voelt.”

Betrek de school

“Ga samen met de school rond de tafel zitten. Ze kunnen helpen zoeken naar een oplossing. Een kind gaat sneller geneigd zijn om te luisteren naar meerdere volwassenen.

Als al deze tips niet werken, kan je best op zoek gaan naar een expert die kan helpen. Dat kan bijvoorbeeld een psycholoog of het CLB zijn. Als deze tips niet helpen, is er een dieper probleem.”

Ditte Bervoets

(Bron: Het Nieuwsblad)

07/02/2015