Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Zelfstandige hulpverleners

Heel wat hulpverleners werken ook, al dan niet deeltijds, op zelfstandige basis. Het gaat dan om psychologen, psychiaters of andere therapeuten. Het voordeel is dat je soms sneller bij hen terecht kan dan in bijvoorbeeld een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) of een Centrum voor Alcohol en Drugs (CAD). 

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan hulp zoeken bij een zelfstandig gevestigde hulpverlener. Het eerste nadeel is dat je bij één persoon terechtkomt en die persoon kan je wel of niet liggen. In een Centrum voor Geestelijke gezondheidszorg bijvoorbeeld kan gezocht worden naar die hulpverlener binnen het team of die vorm van hulpverlening die jou het beste past. Zelfstandige psychiaters werken vaak samen met zelfstandige psychologen, zodat er toch een soort van doorverwijzing kan plaatsvinden. 

Een ander mogelijk nadeel is de prijs. Zelfstandige hulpverleners vragen doorgaans een vergoeding tussen €40 en €70 per consult. Een afspraak bij een psychiater wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door de ziekteverzekering. 

Een aantal mutualiteiten komt ook financieel tussen als je therapie volgt. Meestal hebben ze een lijst van psychologen en therapeuten voor wie deze tussenkomst geldt. Vraag dit dus zeker eens na bij jouw ziekenfonds.