Op zoek naar informatie over een psychische klacht of aandoening?

Klik hier voor een A-Z overzicht van enkele belangrijke psychische klachten »

Tijd om normaal te doen over psychische problemen

Zelfstandige therapeuten

De titel therapeut of psychotherapeut is (nu nog) niet beschermd. Dit wil zeggen dat voorlopig iedereen zich psychotherapeut mag noemen, of je nu een vooropleiding in de psychologie of psychiatrie hebt genoten, een of andere therapieopleiding of zelfs helemaal geen opleiding. De term psycholoog is wel wettelijk beschermd. Je kan hier een lijst vinden waarop je kan nagaan of iemand wettelijk als psycholoog erkend is.

Een aantal psychotherapieopleidingen kan alleen gevolgd worden door mensen met een diploma psychologie of psychiatrie. Andere therapieopleidingen staan voor iedereen open. 

Er bestaan zeer goede therapeuten die geen opleiding in de psychologie of de psychiatrie hebben gevolgd. Toch is het een goed idee om na te gaan wat de achtergrond is van de therapeut die je wil raadplegen en om eventueel te polsen naar de ervaringen van andere mensen die een beroep deden op hem of haar. 

Terugbetaling?

Psychotherapie bij huisartsen of psychiaters wordt terugbetaald door de ziekteverzekering (RIZIV), maar bij andere zelfstandig therapeuten is dit niet het geval. Een aantal ziekenfondsen voorziet wel een gedeeltelijke tegemoetkoming voor therapie. Meestal hebben ze een lijst van therapeuten die zij kennen en goed vinden, voor wie deze tussenkomst geldt. Het Vlaams Patiënten Platform maakte een overzicht van welke mutualiteit wat terugbetaald en onder welke voorwaarden. Je kan dit overzicht hier terugvinden.

Een rondvraag van de CM bij ongeveer 1000 zelfstandige psychotherapeuten leerde ons dat 90% van hen  tussen de 35€ en 50€ vragen voor een consult (gemiddeld 42,5€).

Situatie vanaf 01/01/19

zie ons artikel via deze link